Ocenění

Obsah XB-1 2/2014

Autor | Obsahy čísel | Pátek 31 ledna 2014 9.00

Obsah XB-1 2/2014

Zahraniční SF

Jim C. Hines: Za kopcem

(Over the Hill, 2004)

Peter Watts: V očích božích

(The Eyes of God, 2008)

Rob Chilson: Dobývání vzduchu

(The Conquest of the Air, 2012)

Domácí SF

Lukáš Hrdlička: Studna života

Viktor Bocan: Bouřka

Jana Kárníková: Univerzální uklízečka

Pavel Urban: Bunkr

Publicistika

Julie Nováková: Rozhovor s Neilem Clarkem

Antonín Tesař: Hvězdná pěchota – Sci-fi z náborových plakátů

Fantastická věda

Záhada Velké rudé skvrny; Kamera fotí 3D a HD potmě;

Proč se koaly namlouvají sloním basem?;

Krokodýli používají nástroje; Baterky v košili

Filmfaroniáda

Filmová soutěž: Já, Frankenstein

Filmové premiéry; Hobit: Šmakova dračí poušť;

Sex nebo život!; Klapka!

Vivisektor

Čtenáři čtenářům; František Kotleta: Perunova krev I.;

Terry Pratchett, Stephen Baxter: Dlouhá Země;

David Wong: John na konci umře;

James S. A. Corey: Leviatan se probouzí;

Stephen King: Lunapark;

Neil Gaiman & Michael Reaves: Mezisvět;

Steven Erikson: Potoky krve; Antoine Bello: Falzifikátoři;

Maggie Stiefvaterová: Ve znamení Štíra;

Dan Krokos: Zloději planet; Zombie: Příručka pro přežití;

Nové knihy

Autor obálky: David Demaret

2 804 zobrazení | Zobrazit všechny příspěvky autora

Komentáře: 37 »

  1. Komentáře by standa.e — 14.2.2014 @ 9.00

    Šedé… Šedé… Takové to tamto? ;-D
    Jasně. Držím palce.

  2. Komentáře by neurol_4ever — 14.2.2014 @ 14.15

    Vydávání článků nejdříve na webu a posléze v časopisu je pro mě, jako kupujícího časopis, špatně. Zde si to přečtu zdarma a pak si za to samé zaplatím. 

  3. Komentáře by p.urban — 14.2.2014 @ 17.53

    neurol: Ty si kupuješ časopis XB – 1 kvůli článkům?

  4. Komentáře by neurol_4ever — 14.2.2014 @ 18.38

    p.urban: Je úplně jedno, proč si xb-1 kupuju. Tady jde o princip. Pokud bude redakce recyklovat webové články nebo dávat ty samé povídky , tak nechápu proč bych měl za to platit.

  5. Komentáře by p.urban — 14.2.2014 @ 21.14

    neurol: S těmi články to M. Šust vysvětlil, ne? A ty opakující se povídky, v tom bych nehledal nějaký záměr, to je prostě omyl.

  6. Komentáře by Martin Sust — 14.2.2014 @ 21.52

    Pokusím se shrnout celou strategii spojení web-časopis. Především je nutné si uvědomit, že na webu XB-1 dostáváte každý den informace zcela zdarma, ovšem web by bez existence časopisu dlouhodobě nepřežil. Rozhodně ne v takové podobě a frekvenci článků jako dnes…

    Rádi bychom do budoucna poskytli autorům pracujícím pro náš web více možností, jak publikovat rovněž v časopisu. Nejde jen o prestiž, ale rovněž o to, že články v časopise jsou na rozdíl od webu honorovány. Tyto články mohou v časopise vycházet v několika různých „variantách“.

    1) Půjde o článek, který na webu nebyl a nebude publikován (takto vyjde v jednom z chystaných čísel např. „herní“ článek Tomáše Přibyla.

    2) Půjde o článek, jenž vyšel na webu ve zkrácené podobě. K podobným věcem budeme přistupovat spíše výjimečně, s tímto formátem jste se mohli setkat u rozhovoru Julie Novákové s mou maličkostí, který nejprve vyšel na webu a poté v dvojnásobném rozsahu rovněž v časopisu.

    3) Půjde o článek, jenž vyjde na webu buď souběžně, anebo následně po publikování v časopisu naopak v rozšířené podobě. Tady to bude zřejmě častější. Vycházíme z toho, že na web se toho vejde mnohem více a navíc bychom čtenáře časopisu rádi nalákali ke čtení webu ve větším množství. To by nám následně mohlo poskytnout šanci oslovit nějakého inzerenta či sponzora a platit redaktorům na webu. Získané prostředky bychom mohli rovněž investovat do rozvoje webu. Chystáme především rozhovory (s Adamem-Troyem Castrem, Kenem Liuem atd.).

    4) Půjde o článek, jenž vyšel na webu a posléze i v časopisu ve stejné podobě. Tato varianta je ze všech popsaných nejméně „populární“, a proto k ní bude docházet opravdu jen velmi výjimečně. Příkladem je rozhovor s Neilem Clarkem.

    5) Půjde o článek, který vyšel na webu a posléze vyjde v časopise v přepracované podobě. V současnosti připravujeme článek, jenž bude vycházet z webového seriálu „Osobnosti žánru doporučují“, ale bude značně zkrácen a naopak doplněn o nějaké ty bonusy.

    Proč za něco takového platit, když už si čtenář celek či jeho část mohl přečíst na webu? Dejme tomu, že nepůjde o verzi, v níž se dočkáte buď většího či menšího rozšíření (např. ve formě zmíněných bonusů). Stránka v časopise vás vyjde na cca 1,20 Kč. Zmíněné články budou nejčastěji v rozsahu jedné až dvou stran a nebudou se vyskytovat v každém čísle. Tzn. že prostředky ve výši 1,20 až 2,40 Kč můžete považovat za příspěvek na fungování webu. Za tuto cenu dostanete měsíční či několikaměsíční obsah každodenně aktualizovaného žánrového webu, jenž přináší informace z mnoha různých podob fantastiky. Pokud však nejste ochotni podobný příspěvek platit, pak pro vás mám jednoduché řešení, i když bych byl velmi nerad, pokud byste k němu přistoupili. Přestaňte chodit na náš web a s nejvyšší pravděpodobností se vám nestane, že byste se v časopise setkali s recyklovaným obsahem. Rozhodně ne záměrně. Myslím, že je to více než fér.

  7. Komentáře by neurol_4ever — 14.2.2014 @ 22.10

    Martin Šust: Děkuji za vyčerpávající vysvětlení a ano, je to více než fér. 

Posílat komentáře pomocí RSS.

Okomentovat

Komentáře můžete vkládat po přihlášení.